The False Expectation of “Brain Drainer”

For one thing, I don’t believe Malaysia is suffering from any serious brain drain. Brain drain is nothing but a delusion by a quarter of Malaysians living oversea to give them a sense of importance to the country despite choosing a “greener” grass abroad. It is also a form of false perception created by the oppositions and hatters to give justification on why the government must listen to them, otherwise they will leave and their departure will seriously hurt Malaysia.

Don’t get me wrong. I am not against Malaysian working or moving oversea. I myself have been an expat and living oversea for more than 10 years. I am only against people who try to paint the perception that Malaysia is suffering from brain drain because people like us choose to work oversea. Worse is to believe that just because you have worked or lived oversea, Malaysian would have to drop to their knee and beg you for your service and guidance.

Malaysia is a competitive and vibrant market where there is abundance of talents to offer. I, for once never consider myself any better than other Malaysians who stay and work at home. I also believe that whatever I have done oversea, there are many other Malaysians who can do at least at par, if not better than what I can do. If I would ever come home, I would expect myself to be another nobody who will compete equally with other Malaysian. If I would ever be heard, it would be because of what I can offer, not because I am some kind of brain from oversea that everyone must listen to. If I would ever to make it, it would be because of my skills and capability, not because of my oversea work experience that I am bound to succeed.

Nevertheless, what I know for sure is that 99.99% of Malaysian working or living oversea, they return to Malaysia simply because it is time for them to return. Not because they are attracted by some perks offer by some government agencies.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jurutera Berbakat Ambil Keputusan Berhijrah Selepas Kemahiran Dan Kebolehan Beliau Dipandang Sepi

http://www.thevocket.com/dr-muiz-murad/

Dia adalah sahabat aku sejak dibangku sekolah. Kami berpisah bila dia memasuki Maktab Tentera Diraja (RMC) sebelum berlepas ke Australia untuk mendapatkan Bachelor, Master dan seterusnya PhD.

Ketika usianya baru 33 tahun, Muiz Murad telah pun memiliki PhD dalam Mechanical Engineering (pengkhususan dalam fluid dynamics dan aero acoustics) dari University of Swinburne, Melbourne.

Beliau kemudian menetap di negara kanggaroo itu kerana terpilih untuk bekerja di sana kerana tetapi jauh di lubuk hatinya, beliau ingin kembali untuk menabur bakti pada Malaysia, tanah tumpah darahnya.

Disebabkan berpegang teguh kepada cita-citanya itu, Muiz telah melepaskan jawatan dan gaji yang cukup tinggi di sana untuk kembali ke tanah air.

Namun selepas 7 tahun kembali ke tanah air, beliau terpaksa berhadapan dengan 1,001 kerenah yang tak pernah beliau sangka sewaktu mengambil keputusan untuk meninggalkan Australia dulu.

Kini, di tanah air sendiri, dia telah ditipu, dinafikan kemahiran dan kebolehannya, dipandang sepi oleh pihak bank dan pelbagai lagi hingga beliau merasakan sudah tiba masanya untuk beliau kembali semula ke tempat di mana tenaga muda yang berkebolehan sepertinya dihargai dan diiktiraf setimpal dengan ilmu yang beliau miliki.

Aku percaya, bukan Dr. Muiz seorang yang terpaksa menempuh kesukaran sebegini.

Sayang sekali, di saat kita berusaha bersungguh-sungguh untuk membawa balik tenaga pakar dan profesional dari luar negara seperti beliau, nampaknya kita jugalah yang MEMUSNAHKAN IMPIAN, ILTIZAM DAN PENGORBANAN mereka.

Ini bukan cerita politik. Ini bukan cerita seorang pemuda yang bencikan negara atau pemerintahnya.

Ini kisah seorang pemuda yang mahu menabur bakti pada agama, bangsa dan negaranya berlandaskan kemahiran dan pemikiran aras tinggi yang dia miliki setelah lebih 10 tahun berjuang untuk mendapatkan ilmu di negara orang.

Di mana silapnya?

Perbezaan antara MP dan “Cybertrooper”

 

Rafizi Ramli, Ahli Parlimen bergaji 13 ribu

Rafizi Ramli, Ahli Parlimen bergaji 13 ribu

Mari kita lihat kecerdikan seorang ahli parlimen, Rafizi Ramli yang dibayar 13 ribu sebulan dengan WANG RAKYAT berbanding dengan apa yang beliau selalu kata (cybertrooper yang saya yakin tidak dibayar oleh sesiapa pun).

Menurut Rafizi dalam blog post beliau, “Dato’ Seri Najib Tun Razak menaikkan bayaran BR1M daripada RM1,200 (penerima e-Kasih atau pendapatan isirumah bawah RM1,200), RM1,000 (orang tua), RM900 (pendapatan isirumah antara RM3,000 dan RM4,000) atau RM450 (orang bujang berpendapatan bawah RM2,000) kepada RM40,000 setiap penerima BR1M” supaya mereka boleh membeli Proton Iriz untuk menjadi menjadi pemandu Uber atau Grabcar.

Kemudian dakwa Rafizi Ramli lagi, “Jika BR1M diberikan pada kadar sekarang (antara RM450 hingga RM1,200 sahaja), penerima BR1M hanya mampu membayar ansuran bulanan sebanyak maksimum dua bulan sahaja. Mereka hanya sempat menjadi pemandu Uber dan Grabcar selama 2 bulan sahaja.

Begitulah logik serta kecerdikan seorang yang bergelar ahli parlimen yang dibayar gaji 13 ribu dengan WANG RAKYAT membuat kira-kira.

Proton Iriz

Proton Iriz

Mari pula kita lihat kira-kira seorang “cybertrooper” bernama Raziz Rashid (credit to him) yang saya yakin tidak dibayar oleh sesiapa pun.

JANA PENDAPATAN TAMBAHAN LEBIH DARI RM1,500.00 SEBULAN

Guna BR1M untuk beli Proton IRIZ 1.3 MT untuk meniaga UBER X secara separuh masa (53 jam seminggu).

***ANGGARAN***

Harga Proton IRIZ 1.3 MT= RM41,520.00
BR1M Fasa 1 = RM300.00 (minima)

Rebat Kerajaan = RM4,000.00
Gunakan BR1M dan Rebat Kerajaan untuk deposit 10% harga kereta = RM4,300.00
Faedah Bank = 4.0% (maksimum)
Tempoh Pinjaman = 108 bulan (9 tahun)
Bayaran Bulanan = RM468.70 *rujuk jadual di bawah*
Purata pendapatan bulanan UBER X secara separuh masa= RM3,232.00 *rujuk jadual di bawah*
Petrol Proton Iriz 1.3 MT= 6.6L/100km
Purata perjalanan untuk sebulan = 25 km/jam x 53 jam = 1,325km x 4 minggu = 5,300km sebulan
Penggunaan Petrol = 6.6L/100km x 5,300km = 349.8L/bulan
Bayaran Penggunaan Petrol = 349.8L/bulan x RM2.10 = RM734.58/bulan
Servis Kereta setiap 10,000km = RM20.00 (oil filter) + RM 125.00 (minyak enjin) = RM135.00
Lain-lain perbelanjaan = RM200.00
Untung bersih = RM3,232.00 – RM468.70 – RM734.58 – RM135.00 -RM200.00 = RM1693.72
Penambahan pendapatan sebulan dengan berniaga UBER X secara separuh masa (53 jam seminggu) adalah: RM1,693.72

Bandingkan saja standard seorang ahli parlimen bergaji 13 ribu yang dibayar dengan WANG RAKYAT, yang berkelulusan luar negara (dengan biasiswa dari WANG RAKYAT) dan pernah menjadi ahli korporat sampai ke tahap pengurus kanan, pengurus besar dan ketua eksekutif pejabat penasihat ekonomi Selangor dengan seorang yang beliau sering dakwa sebagai “cybertrooper”. Seorang ahli parlimen yang berkelulusan luar negara dengan pengalaman sedemikan membuat kira-kira yang begitu simplisitik yang mana budak darjah 6 pun tau ia tak logik dan langsung tak mengambil kira banyak perkara. Yang herannya masih ramai dok percaya.

Hanya orang yang standard macam ahli parlilmen tu boleh percaya apa yang ditulis dan didakwa beliau. Adakah kita nak letakkan negara kita dibawah oang yang akalnya tahap demikian? Tidak hairan mengapa Rafizi asyik kena malu dan kalah saman aje sebab semua benda dia buat separuh masak.

Tertipu Di Dunia Lebih Baik Dari Tertipu Di Akhirat

Being cheated in this world is better than being cheated in the hereafter. That is basically the literal translation of the title.

Needless to say, Malaysia Bankruptcy Day that didn’t happen. Do we need to be economist to tell that? I consider this as one of the biggest blunders in the blog world by a person who believes he belongs to the smartest elite while others who do not subscribe to his believe as “dungu” and “moron”.

It is an open secret that he is one of the most ardent anti-hadith in Malaysia. He is the beacon of reference by anti-Hadith in Malaysia, fooling unsuspecting and ignorant readers about his so call “advanced” Islamic ideology. As we and many have said again and again, he is a crook with crooked understanding of Islam and religion. Just as his prediction about Malaysia Bankruptcy has become the biggest blunder, do we really believe that his so call Quranist ideology will not be another blunder?

When he claimed that Malaysia will be bankrupt by 11 July, anyone with little understanding of economy already LMAO. What about all his claimed that the hadiths which have been believed by billions of Muslim for more than 1400 are nothing but fairy tale?

The only difference is if you believe in his economy theory, you may get cheated in this world. But if you believe in his religious theory, by the time you realize it, it may be too late. Let me quote from Quran in retrospect to his liking to quote from Quran as well.

When those who have been followed disassociate themselves from those who followed [them], and they [all] see the punishment, and cut off from them are the ties

Those who followed will say, “If only we had another turn [at worldly life] so we could disassociate ourselves from them as they have disassociated themselves from us.” Thus will Allah show them their deeds as regrets upon them. And they are never to emerge from the Fire.

[Al-Baqarah 166-167]

By the way, didn’t he said “…those who trolled him misunderstood his blog posting. it was merely a reminder of what could happen if 1MDB lost the case in LCIA.”

You Get Unlike for Telling Something Obvious

Recently, a blogger by the name of JebatMustDie posted an article about the “duit derma”. After the ABC expose, he seems to be so shocked that the amount is not 2.6 billion, but 4.2 billion (according to today standard).

So, all I did is to post the following comment in his post.

comment1

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“The funny thing is that someone just realized it. It has long been told.

http://www.malaysia-today.net/sarawak-report-a-one-trick-pony/

“The donation from the Middle East was actually US$1 billion. That has already been revealed so no one is trying to hide that fact. But then the ANC kept saying it was US$700 million because they wanted that figure to match a transaction that 1MDB made. If the ANC says the figure is US$1 billion then they cannot explain how come the 1MDB transaction was only US$700 million. Where did the additional US$300 million come from?

So they kept playing up the story of the RM2.6 billion so that it comes to the equivalent of US$700 million. And Najib knew why they were saying it is US$700 million and not US$1 billion. And Najib, being the smart chess player that he is, kept quiet and did not correct them because he knew that sooner or later they would have to change their story and say it was US$1 billion. And when they do that, like how Sarawak Report just did, they would be hard-pressed to explain how the US$1 billion could come from 1MDB when you say that Najib stole US$700 million from 1MDB.”

So the expose is merely confirming 2 things.
1. The money is not from 1MDB. So guess who is lying now.
2. The 2.6 billion is a wrong figure played up to implicate Najib with 1MDB.

Well I won’t argue further. As I always say, haters will continue to hate. But if you have a grain in believing in the hereafter and believe that everyone will be judge equally by our Lord, then you just have to ask yourself, deep in your heart. What is going on.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I thought my comment is simple and straightforward enough. It doesn’t contradict the new report. It is basically confirming what the news report is all about. But guess what,

comment2

I have 0 like and 8 dislikes. What I have done wrong here, I don’t know. I guess, next time I have to join the bandwagon to criticize Najib, no matter how ridiculous or stupid the accusation is. Then I will get a lot of like, as someone told one of your prominent blogger,

“If you really want online traffic, just go out there and whack the government or Najib at will and you’ll get hordes of people reading you, following you, liking you”. – quoted from Rocky’s blog

 

M & M

Ya. Tajuknya M & M (Mukhriz dan Muhiddin). Sama-sama terpelanting dari UMNO. Cuma yang menariknya ialah bila terpelanting, tiba-tiba muncul banyak pencinta M & M. Banyak yang love sana, love sini. We love Mukhriz, Save kedah dan macam macam. Sama juga dengan M yang kedua tu. Bila kena pecat, tiba-tiba muncul banyak yang love, tiba-tiba jadi pejuang, jadi pemimpin yang amanah, tiba-tiba jadi orang cerdik yang dipecat utk diganti dengan orang yang bodoh, dari Malayu first, Malaysian second tiba-tiba jadi color blind.

Itulah sandiwara politik Malaysia hari ini. Kerenah ahli politik itu satu hal, kerenah orang awam kat cyberspace tu lagi haru. Kebanyakan orang yang love sana love sini, sokong sana sokong sini tak tau pun hujung pangkal. Bagus sangat kah Mukhriz? Banyak sangatkah sumbangan beliau pada Kedah? atau betulkah beliau ni duduk di Kedah? Desas desus yang bertiup kencang ialah beliaulah satu-satunya MB sebuah negeri yang tinggal di negeri lain. Betul kah? Mesyuarat exco lebih banyak buat di negeri selain dari Kedah. Betul kah?

Kita orang awam bukannya tahu pun hujung pangkal. Jadi tak payah la love sangat.

 

Siapakah Orang Yang Lekeh?

Apabila diumumkan berita Dato Seri Najib tidak bersalah dalam kes 2.6 billion, timbullah pelbagai komen di media sosial. Ada yang rasa lega, dan ada yang rasa tak puas hati sebab bagi mereka, kebenaran hanya apa yang berpihak pada mereka. Dalam banyak-banyak komen, tersebar satu hadith tanda kiamat sebagaimana yang kita dapat lihat dibawah ini.

IMG-20160126-WA0028

Apa yang menarik dalam hadith ini ialah ia boleh digunakan keatas kedua-dua pihak, sama ada yang pro-Najib ataupun yang anti-Najib. Bagi yang pro Najib, mereka akan mengatakan Najib adalah contoh golongan yang amanah, tetapi dianggap khianat. Sekiranya kita lihat komen di media sosial, ada kebenarannya. Walaupun AG telah membebaskan Najib dari sebarang tuduhan berdasarkan bukti serta siasatan MACC, dll, komen-komen media sosial tetap menyatakan Najib bersalah.

Manakala pihak anti-Najib pula mengatakan Najib adalah contoh golongan yang khianat, tetapi dianggap amanah. Bagi mereka, Najib dianggap amanah kerana dibebaskan mahkamah, sedangkan bagi mereka Najib tetap khianat.

Dalam tulisan ini, tak perlu kita nak perdebatkan siapa yang amanah dan siapa yang khianat. Masing-masing memang dah ada pendapat sendiri. Apa yang ini diketengahkan ialah lanjutan daripada hadith tersebut. Setelah dibicara akan golongan yang amanah dianggap khianah dan yang khianat dianggap amanah, dibicarakan akan golongan Ruwaibidoh. Pada ketika itu, ramainya Ruwaibidoh yang berbicara. Jadi siapakah golongan Ruwaibidoh? Dalam hadith itu sendiri, diterangkan bahawa Ruwaibidoh adalah golongan yang lekeh (dalam terjemahan lain juga ada yang menggunakan istilah orang yang jahil) berbicara tentang urusan awam.

Siapakah orang yang lekeh (jahil) yang berbicara tentang urusan awam? Seringkali kita dengan golongan artis berbicara tentang hukum hakam agama. Begitu juga ahli politik, malah ada yang bukan Islam berbicara tentang hukum hakam agama, hudud, halal haram dll. Ia tidak sekadar melibatkan hal agama. Hal duniawi pun sama. Umpama ada ahli politik yang berbicara tentang sisa Nuklear sedangkan pakar Nukear sendiri kata tiada masalah.

Dalam kes penghakiman juga, kita lihat ramainya orang awam yang berbicara tentang urusan penghakiman. Mereka menjatuhkan hukuman bersalah pada Najib mendahului peguam negara, padahal kebanyakan yang menjatuhkan hukuman ini kertas siasatan pun tak pernah lihat. Antara peguam negara dan si pengomen laman sosial, siapakah golongan yang lekeh (jahil). Namun begitu, pengomen-pengomen ini berbicara tentang urusan awam (issue Dato Seri Najib) seolah-olah mereka ini lebih berpengetahuan dari peguam negara. Padahal, kita tak perlu jadi roket saintist untuk mengetahui yang pengomen ini adalah golongan yang lekeh (jahil).

Jadi, dalam hadith ini, siapa yang khianat, siapa yang amanah masih boleh diperdebatkan. Tetapi siapakah Ruwaibidoh dalam kes ini adalah amat jelas.

Semoga kita semua diberi petunjuk dan dilindungi Allah S.W.T.

Checklist to become Rakyat Hakim Negara

Before we start to make accusation and become the rakyat hakim negara on the 2.6 billions issue do the following checklist

Have you perused all the witness statements and the documents in the investigation papers?
You:
AG: Yes

Have you perused response given by MACC and query MCCA for clarification in relation to the investigation paper?
You:
AG: Yes

Have you look at the evidence from witnesses and supporting documents submitted to  by the MACC?
You:
AG: Yes

Have you met with the donor?
You:
AG: (Probably No), but MACC in their investigation has personally met and recorded statements from witnesses. This recorded statement should be in the MACC report to AG.

I believe 99.9% of the rakyat will have to answer NO to the checklist. So, what makes you think you have more right than the AG to pass the judgement? Unfortunately, many seem to believe that they have more right to pass the judgement. Worse, I see many who are suppose to be champion in religiosity are so eager to question the judgement. Some would even say “Allah lepaskan di dunia supaya boleh di balas di akhirat”. Wow, it seems that Allah is also not spared. Allah has to punish someone according to your whims and fancies.

This is my call to my fellow Muslim. If you believe in Allah and Rasul and the Akhirat, assess yourself before you start to assess the others. Najib has his part in the Akhirat and only Allah knows. But Najib has nothing to do with our part in the Akhirat. Before you try to become the Hakim Negara, ask yourself, do you really qualified?

A fellow of my friend said “Mahkamah dunia sudah putuskan. Benar atau tidak kita serahkan pada mahkamah akhirat kelak. Sambil tu, usah komen lebih lebih kerana bimbang tukang komen juga kena masuk mahkamah pada hari akhirat kelak”.