M & M

Ya. Tajuknya M & M (Mukhriz dan Muhiddin). Sama-sama terpelanting dari UMNO. Cuma yang menariknya ialah bila terpelanting, tiba-tiba muncul banyak pencinta M & M. Banyak yang love sana, love sini. We love Mukhriz, Save kedah dan macam macam. Sama juga dengan M yang kedua tu. Bila kena pecat, tiba-tiba muncul banyak yang love, tiba-tiba jadi pejuang, jadi pemimpin yang amanah, tiba-tiba jadi orang cerdik yang dipecat utk diganti dengan orang yang bodoh, dari Malayu first, Malaysian second tiba-tiba jadi color blind.

Itulah sandiwara politik Malaysia hari ini. Kerenah ahli politik itu satu hal, kerenah orang awam kat cyberspace tu lagi haru. Kebanyakan orang yang love sana love sini, sokong sana sokong sini tak tau pun hujung pangkal. Bagus sangat kah Mukhriz? Banyak sangatkah sumbangan beliau pada Kedah? atau betulkah beliau ni duduk di Kedah? Desas desus yang bertiup kencang ialah beliaulah satu-satunya MB sebuah negeri yang tinggal di negeri lain. Betul kah? Mesyuarat exco lebih banyak buat di negeri selain dari Kedah. Betul kah?

Kita orang awam bukannya tahu pun hujung pangkal. Jadi tak payah la love sangat.

 

Siapakah Orang Yang Lekeh?

Apabila diumumkan berita Dato Seri Najib tidak bersalah dalam kes 2.6 billion, timbullah pelbagai komen di media sosial. Ada yang rasa lega, dan ada yang rasa tak puas hati sebab bagi mereka, kebenaran hanya apa yang berpihak pada mereka. Dalam banyak-banyak komen, tersebar satu hadith tanda kiamat sebagaimana yang kita dapat lihat dibawah ini.

IMG-20160126-WA0028

Apa yang menarik dalam hadith ini ialah ia boleh digunakan keatas kedua-dua pihak, sama ada yang pro-Najib ataupun yang anti-Najib. Bagi yang pro Najib, mereka akan mengatakan Najib adalah contoh golongan yang amanah, tetapi dianggap khianat. Sekiranya kita lihat komen di media sosial, ada kebenarannya. Walaupun AG telah membebaskan Najib dari sebarang tuduhan berdasarkan bukti serta siasatan MACC, dll, komen-komen media sosial tetap menyatakan Najib bersalah.

Manakala pihak anti-Najib pula mengatakan Najib adalah contoh golongan yang khianat, tetapi dianggap amanah. Bagi mereka, Najib dianggap amanah kerana dibebaskan mahkamah, sedangkan bagi mereka Najib tetap khianat.

Dalam tulisan ini, tak perlu kita nak perdebatkan siapa yang amanah dan siapa yang khianat. Masing-masing memang dah ada pendapat sendiri. Apa yang ini diketengahkan ialah lanjutan daripada hadith tersebut. Setelah dibicara akan golongan yang amanah dianggap khianah dan yang khianat dianggap amanah, dibicarakan akan golongan Ruwaibidoh. Pada ketika itu, ramainya Ruwaibidoh yang berbicara. Jadi siapakah golongan Ruwaibidoh? Dalam hadith itu sendiri, diterangkan bahawa Ruwaibidoh adalah golongan yang lekeh (dalam terjemahan lain juga ada yang menggunakan istilah orang yang jahil) berbicara tentang urusan awam.

Siapakah orang yang lekeh (jahil) yang berbicara tentang urusan awam? Seringkali kita dengan golongan artis berbicara tentang hukum hakam agama. Begitu juga ahli politik, malah ada yang bukan Islam berbicara tentang hukum hakam agama, hudud, halal haram dll. Ia tidak sekadar melibatkan hal agama. Hal duniawi pun sama. Umpama ada ahli politik yang berbicara tentang sisa Nuklear sedangkan pakar Nukear sendiri kata tiada masalah.

Dalam kes penghakiman juga, kita lihat ramainya orang awam yang berbicara tentang urusan penghakiman. Mereka menjatuhkan hukuman bersalah pada Najib mendahului peguam negara, padahal kebanyakan yang menjatuhkan hukuman ini kertas siasatan pun tak pernah lihat. Antara peguam negara dan si pengomen laman sosial, siapakah golongan yang lekeh (jahil). Namun begitu, pengomen-pengomen ini berbicara tentang urusan awam (issue Dato Seri Najib) seolah-olah mereka ini lebih berpengetahuan dari peguam negara. Padahal, kita tak perlu jadi roket saintist untuk mengetahui yang pengomen ini adalah golongan yang lekeh (jahil).

Jadi, dalam hadith ini, siapa yang khianat, siapa yang amanah masih boleh diperdebatkan. Tetapi siapakah Ruwaibidoh dalam kes ini adalah amat jelas.

Semoga kita semua diberi petunjuk dan dilindungi Allah S.W.T.

Checklist to become Rakyat Hakim Negara

Before we start to make accusation and become the rakyat hakim negara on the 2.6 billions issue do the following checklist

Have you perused all the witness statements and the documents in the investigation papers?
You:
AG: Yes

Have you perused response given by MACC and query MCCA for clarification in relation to the investigation paper?
You:
AG: Yes

Have you look at the evidence from witnesses and supporting documents submitted to  by the MACC?
You:
AG: Yes

Have you met with the donor?
You:
AG: (Probably No), but MACC in their investigation has personally met and recorded statements from witnesses. This recorded statement should be in the MACC report to AG.

I believe 99.9% of the rakyat will have to answer NO to the checklist. So, what makes you think you have more right than the AG to pass the judgement? Unfortunately, many seem to believe that they have more right to pass the judgement. Worse, I see many who are suppose to be champion in religiosity are so eager to question the judgement. Some would even say “Allah lepaskan di dunia supaya boleh di balas di akhirat”. Wow, it seems that Allah is also not spared. Allah has to punish someone according to your whims and fancies.

This is my call to my fellow Muslim. If you believe in Allah and Rasul and the Akhirat, assess yourself before you start to assess the others. Najib has his part in the Akhirat and only Allah knows. But Najib has nothing to do with our part in the Akhirat. Before you try to become the Hakim Negara, ask yourself, do you really qualified?

A fellow of my friend said “Mahkamah dunia sudah putuskan. Benar atau tidak kita serahkan pada mahkamah akhirat kelak. Sambil tu, usah komen lebih lebih kerana bimbang tukang komen juga kena masuk mahkamah pada hari akhirat kelak”.

NFC dan Sifat Hasad Sesetengah Manusia Beragama Islam

comment

Apabila diumumkan Pengerusi Eksekutif NFC bebas dari tuduhan pecah amanah, kita lihat muncul begitu banyak sekali komen-komen negative yang mempertikaikan keputusan tersebut.

Dalam banyak-banyak komen tu, yang dari golongan non-Muslim tu tak perlu di perkatakanlah. Kita memang sedia tahu akan sentimen mereka dan bagi mereka halal-haram bukanya mereka peduli. Lagipun mereka bukannya peduli apa yang dikatakan persaudaraan mahupun berbaik sangka sesama Muslim.

comment2

Jangan pula ada yang salah sangka bahawa kita mahu mempertahankan orang yang korup. Kalau benar berlaku korupsi, maka kitalah orang yang paling awal menentangnya. Akan tetapi dalam kebanyakan kes, korup ataupun tidak bukanlah suatu yang kita sebagai orang awam yang boleh menjatuhkan hukuman. Setiap orang perlu diberikan hak keadilan. Apatah dalam dunia informasi yang penuh dengan persepsi dan fitnah yang mana fitnah ini boleh dicipta oleh musuh politik untuk menjatuhkan lawan.

Adalah amat malang, dalam kes NFC, ramai yang terlebih menjatuhkan hukuman. Bagi mereka, hukuman ini adalah atas dasar kepuasan, bukan demi keadilan. Segala bukti mahkamah, prosedure, peraturan dan undang-undang ditolak tepi kerana hukuman bagi mereka perlu dijatuhakn menurut apa yang mereka rasa benar dan patut. Apa bila pemimpin yang mereka sayangi dijatuhkan hukuman atas hujah-hujah pendakwaraya  yang mantap, bukti-bukti kes dan kegagalan pemimpin mereka untuk mempertahankan diri di mahkamah walaupun diberi peluang tangguh dan segala pakar-pakar yang diimport, mereka tetap mengatakan pemimpin mereka ini tidak bersalah. Sedangkan dalam kes lain, apabila segala bukti-bukti serta prosedure menunjukan tiada berlaku pecah amanah, mereka tetap mengatakan orang itu bersalah, kerana orang itu dimusuhinya. Ini bukan contoh mentaliti kelas ketiga, tetapi ia adalah contoh mentaliti yang tiada kelas langsung. Umpama ungkas yang tinggal dihutan yang tiada undang-undang dan peraturan. Hanya hawa nafsu yang dijadikan panduan.

Lebih malang, saya lihat ramai yang berkata sedemikan adalah dari golongan orang Islam penyokong pembangkang, khususnya Pas dan Amanah. Ramai yang saya petik dari facebook saya yang mana mereka inilah juara dalam segala bentuk “kealiman”. Seringkali kita lihat mereka share macam macam pasal agama, doa ini, doa itu, sabda ini sabda itu, artikel penuh kecintaan mereka pada agama, pada ulama, tetapi akhirnya mereka merasa sakit hati melihat keadlian memihak pada seorang Islam yang lain.

Sama ada kita setuju ataupun tidak, sebagai seorang awam yang tidak mengetahui proses perundangan secara terperinci, kita sepatutnya bersangka baik (husnu zhan) dan memberi ruang pada mereka yang dituduh kerana berkemungkinan mereka ini benar-benar tidak bersalah. Sekurang-kurangnya, kalau tidak bersetuju pun, lebih baik diam dan mendoakan agar kebenaran akan muncul. Sebaliknya golongan ini seolah-olah merasakan diri mereka lebih tahu akan siapa yang bersalah. Dalam erti kata lain, mereka tidak mahu memberikan apa-apa ruang keadilan. Mereka ini cuma mahu melihat orang itu mati, baru hati mereka puas.

Amat malang, begitulah mentaliti ramai dari rakyat Malaysia, khususnya mereka yang kuat agama yang menyokong parti pembangkang. Tidakkah golongan yang amat suka kepada penubuhan negara Islam ini tahu bahawa terdapat hadith sahih yang mengatakan

“Tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Cuba bayangkan kalau orang yang dituduh itu adalah ayah kepada kita atapun adik, abang dan ibu kita. Tidakkah kita mahu melihat mereka ini diberikan keadilan yang sewajarnya? Jadi mengapa anda tidak menginginkan keadilan yang sewajar juga diberikan kepada ayah, ibu, adik dan abang kepada saudara Islam anda yang lain?

Tegakkanlah Islam dalam diri anda, nescaya akan tertegak negara Islam. Malangnya, golongan ini hanya pandai cakap pasal negara Islam sedangkan konsep persaudaraan Islam yang begitu mudah pun mereka tidak faham.

Sorry, Nothing Personal

I read the latest posting by TDM about Najib in great perplexity. You can read his post at http://chedet.cc/?p=1872
Although he said it is nothing personal, but when I read the opening, it sounds very much like TDM still believes that he has the prerogative right to determine who to be or not to be the PM of Malaysia.
 
If it is nothing personal, then why should he start his vicious and unscrupulous attack on Najib and trying to bring him down before his term is due? Why couldn’t he wait for the next general election for the rakyat to decide. It is indeed personal because he is ignoring the fact that there are close to 18 millions voters out there who have the same equal right as him to decide who is fit to be the PM.
 
I also personally do not believe that Azmin is fit to be MB of Selangor, but would I call for him to step down what more to start vicious attack to bring him down and then say that it is nothing personal?
 
Bare in mind that Najib inherits a government that is literally decapitated by the doings of the past PMs, be it yourself or Pak Lah. Racial relation is already not good since the time of Hindraf and what we have experienced today is basically the build up result of the already torn relation. The doings of past PMs have allowed DAP to gain its momentum and the Chinese of today is no longer like the Chinese of your day where they happily enjoy the cuts to shut them up. They have tasted political blood and today, all they want is the blood of UMNO, to end the dominance of UMNO and BN, for good or for bad, asalkan bukan UMNO.
 
Najib also lived in trying time where the world economy is not in good shape. We are no longer net exporter of petrol as your days, price of oil is low. The price of commodities are low. There are stiff competitions from new economy in the region. What is worse is that Najib inherits the problems which you have created. During your tenure, you introduced tolled highway and you keep on increasing the toll every now and then. Today, people blame high toll to Najib, whereas the high toll is nothing but all your doing. In fact, the toll has not increased since the time Najib took office. He basically has to solve the problem which you have created and you blame him for not being competent. Then come the IPP which no one will dispute that it was all your own doing and Najib again has to take the blame and trying to solve the high electricity problem paid by consumer as a result of your work. In fact, during the tenure of Najib, it was for the first time that the electric tariff has gone down. So, Najib got all the blames trying to solve the problems you created and now you call him incompetent. In fact, I would blame today high property price to your own doing. During the economic downturn, rather than letting the market force to realign the market, you introduced policy that circumvent the market force which given birth to our local speculative property market. Owning house became too easy that everyone started to buy house to resale it at inflated price to make a quick profit. Today, we are at the peak of the bubble of the speculative property market which you partly created.
 
Najib also lead in challenging time where the social media has dominated public perception. In your time you can squander billions in forex fraud, BMF scandal, Perwaja, MISC, PKFZ where nobody knows because you have full control of what the people read, see or listen in the media. Today, you can spend 1 million of your own hard earn money and the media (or social media) can spin in such a way that you have squander billions. Although you may say whatever you want to say about 1MDB, at least there are still responses from the authority to clear the air, correct whatever misinformation, spins or lies about it. At least all the documents and audits about 1MDB is publicly available, there are PAC to provide check and balance (although it seems like the PAC is more interested in using its authority for the members political gain). In your time no one knows anything, no response was given and all we know later was billions have been lost and worse, until today no one seems to be accountable for anything. If there is true sense of money disappear, it was all those money that was lost during your time. At least those money from 1MDB which you claimed has disappear can be accounted in 1MDB audited documents.
 
I think that is enough. In conclusion, although you say it is not personal, but I believe it is all personal. It is what you believe that you are the person who decide who, what and how Malaysia should be governed. It is basically boiled down to what you personally like, dislike, believe it is right or wrong. If it doesn’t fit to your personal like, you would personally trying to remove him from office. Sorry, nothing personal.

Malicious Posting from LKS

How malicious can LKS posting be.

Facing corruption scandal, Malaysian PM fires officials investigating him

Well, since when the 5 person dropped have been investigating him? If Muhiddin was to be drop, it would be because he claimed he was clueless of 1MDB, despite holding the next top position to Najib. Obviously not because he is investigating Najib.

 

 

Moderate Definition : A note from the Clueless to the Clueless

Finally the so call moderate has come out to define the term moderate. But unfortunately she got everything wrong. There are plenty of other words that better describe the characteristics she listed but simply throwing the word moderate to ascribe to anything that she regards as positive is a sign of the desperation and ignorance probably.

Marina said “For one thing, a true moderate respects another person’s point of view even when those views are patently abhorrent. For a moderate, freedom of speech and expression is a very important value.”

The right word is tolerate and patient. On the contrary, what she said is not a moderate, but a rather a trait of an extremely tolerant person. Would you respect another person’s point of view if his point of view is that your mother is a w**** and you are a son of a b******? What about opinion based on lies, spin or wild allegation such as your family earns a living through illegal means or you sell your family as prostitute to enjoy luxurious living? Or just because you are a royalty, you must be stealing from the people? Or just because you are a Malay you must be lazy? Or worse, just because someone hold top position in a country he must be corrupt?

Marina said: “Secondly, the non-moderate believes that there needs to be a law for everything.”

Tell us in what way we have law for everything? The actual problem with people like Marina is that when the law is not on her side, she blames the people who supported the law as being intolerant (or non-moderate per se). If she does not believe that some acts should be criminalized, fine. But there are other people who believe that they should. We are not here to discuss whose opinion is right or wrong, but if she goes around preaching that moderate should tolerate and respect others point of view, she should start by respecting the opinion of others whose views differ from hers.

Marina said: Moderates tend to speak in a careful way. Every word is considered well before spoken or written and tends not to be overblown or exaggerated because that would be immodest and therefore immoderate.

I can find many words to describe that, but none has the synonym to moderate. There are words like courteous, cultured, civilized, wise, erudite, sensible, clever, astute and many more, but I just can’t find any one of them has synonym to moderate.

Marina said: It might be fair to say that maturity is also a hallmark of the moderate person. The moderate person knows that you don’t need to comment about every single thing just because you cannot be an expert in everything. You especially cannot spend all your time making police reports about everything other people say and do, not least because this may give the impression that you have plenty of time on your hands and have no need to earn a living like other people.

So, are you saying that those who made police report against Ismail Sabri and ISMA are extremist. How about Lim Guan Eng and Lim Kit Siang who sue those who disagree with him? What you and your like who always comment on religious issues as though you are the expert? Are you the expert in religion or are you expert in everything? What about those non-Muslim who commented about Muslims’ religious affairs? Are they the expert or are they having plenty of time and no need to earn a living like other people? So Marina, why don’t you go and advise them and tell them to be your so call moderate or least to tell them not to waste tax payers’ money?

All I can say is Marina is simply a clueless woman. She called others to be moderate without realizing that she is the one who possesses all the characteristics of what she defined to be not moderate. Moderate is just her misused term to drawn people into subscribing to her views and also to deny others from having the views of their own. Well, we all want people to subscribe to our view. But then it is uncalled to brand others as not moderate simply because their views differ than ours. Isn’t branding others who disagree with us as an act of extremist? Moderate is also a misused term for her to deny the laws which she deemed unfit according to her view. It is also an excuse for her to allow her band of “extremist” the freedom to carry out their act of insulting the culture and religious values that she deemed unimportant but is dear to other. So Marina, you are just a clueless person who tries to educate clueless people. The more you write, the more we can see how desperate you are trying to make yourself look righteous.

Lastly, as a “moderate” person, I hope you can “tolerate” my view.

For the definition of moderate, you can read my previous posting. As I claim I am moderate as well, I will not force you to subscribe to my view. But let see who is more sensible.